Aantal:
0
Bedrag:
€0,-

Partners in de Filipijnen

De officiële naam is: Don Bosco Foundation for Sustainable Development.

De organisatie is in de tachtiger jaren gestart door een aantal vrijwilligers om wat te doen aan de armoede en vooral aan de werkeloosheid onder de jongeren op het platteland.
Al in 1988 werd gestart met het promoten en stimuleren van duurzame landbouw. Het heeft erin geresulteerd dat intussen meer dan 300  kleine boeren volledig zij overgegaan op duurzame landbouw zonder gebruik van pesticiden, chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De focus lag en ligt nog steeds op het verbouwen van rijst en in het bijzonder authentieke rijstsoorten als zwarte en rode rijst.

Don Bosco verkoopt deze rijst onder de merknaam Bios Dynamis. Don Bosco is voor LOOP een belangrijke partner omdat LOOP de enige aanbieder van Bios Dynamis rijst is in Nederland.

Bij Don Bosco zijn meer dan 100 kleine coöperaties van biologische rijstboeren aangesloten. Een van deze cooperaties is LABIDYFO die we in het voorjaar van 2016 hebben bezocht. 

Landbouwcoöperatie LABIDYFO:

Langkon (plaatsnaam) Bio Dynamic Farmers Organization: coöperatie van rijstboeren in North Cotabato, Mindanao. Anecita Porras ( vrouw in het rode shirt ) is de voorzitter van deze coöperatie die 14 leden telt die elk tussen 1 en 2 hectaren land hebben.  Links boven Romano Laurilla, de General Manager van Don Bosco.

Alter Trade is een Fair Trade organisatie die in 1987 is opgericht op het eiland Negros (Filipijnen) als reactie op de grote hongersnood die toen op het eiland heerste. Begonnen met het ondersteunen van de werkloze landarbeiders is Alter Trade intussen uitgegroeid tot een overkoepelende organisatie die als belangenvertegenwoordiger optreedt en de marketing en verkoop uitvoert voor mee dan 5.000 kleine boeren, veelal georganiseerd in coöperaties. Naast de verkopen op de binnenlandse markt exporteert Alter Trade naar Japan, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. In Nederland wordt de verkoop van de Alter Trade producten verzorgd door LOOP.

Alter Trade combineert fair trade met duurzame biologische landbouw. De wijze waarop fair trade en de biologische landbouw in praktijk worden gebracht voldoen aan internationale standaards en worden jaarlijks getoetst door het Insitute of Ecology en de Fair Trade Labelling Organization. Met de ondersteuning van Alter Trade zijn nu op het eiland Negros meer dan 1000 hectares landbouwgrond gecertificeerd voor biologische landbouw.

De belangrijkste producten van Alter Trade zijn mascobado suiker en bananen.

Beth Mondejar en Angeles Viduarazaga van Alter Trade

CocoWonder (Andy Alboa Corporation )

Sinds 2016 is CocoWonder onze belangrijkste leverancier van kokosnootproducten. Het is een middelgrote onderneming met 80 medewerkers, 3 farms en 2 productiebedrijven. In 2017 is het bedrijf biologisch gecertificeerd door Control Union uit Zwolle. Onderstaande foto van het management van CocoWonder dateert uit october 2017 tijdens een bezoek aan hun productiefaciliteit in Carmona, Cavite. 

Partners in Nederland

Een maatschap van 4 man, gespecialiseerd in het bouwen en implementeren van websites en webshops. De mannen van Red-Seadog hebben allen ruime ervaring in diverse automatiseringsomgevingen. Een groot voordeel van de websites van Red-Seadog is het gemak van het Open Source systeem waar ze gebruik van maken. Dit betekent dat er geen extra licentie-kosten bijkomen. 

De maatschap wil haar steentje bijdragen aan de missie van LOOP en doet dit door ons te steunen met het ontwikkelen & onderhouden van de website. Ze steken veel uren in verdere ontwikkeling en onderhoud van de website en doen dit allemaal pro bono.

De kookschool Koken & Proeven is opgezet door Mings Slikker. De liefde voor voedsel en de bereiding ervan is haar met de paplepel ingegoten. Van haar vader leerde ze al op jonge leeftijd de kneepjes van de Chinese keukens, van haar moeder de Hollandes keuken. De Franse en Italiaanse keuken is ze gaan leren en waarderen door opleiding en cursussen. 
Mings is gediplomeerd kok en banketbakker. Ze is erkend leermeester en gediplomeerd om kookles te geven aan volwassenen en kinderen.

LOOP is kookschool Koken & Proeven zeer erkentelijk voor het ontwikkelen en gratis ter beschikking stellen van bijzondere recepten, speciaal ontworpen op basis van ingrediënten van LOOP.

Mings Slikker in haar kookschool